tiistai 28. syyskuuta 2010

Wittenberg


Lähes heti Berliiniin paluumme jälkeen teimme päivän matkan Lutherstadt Wittenbergiin. Ensimmäinen kohde oli tietenkin Linnankirkon ovet, joihin Luther löi 95 teesiään vuonna 1517. Toinen kohteemme Lutherhaus. Eipä yhdessä päivässä muuta kerinnyt nähdäkään, varsinkin kuin mennen tullen Coswigissa oli autokolareita, jotka viivästyttivät matkaamme sinne. Menomatkalla pysähdyime kolarin vuoksi noin reiluksi puoleksi tunniksi Coswigin hautausmaankohdalla ja söimme eväitämme. Wittenbergin vanhassa kaupungissa (Altstadt) "purot" virtasivat katujen varsilla samoin kuin Freiburgissa. Pieni mukavan näköinen pikkukaupunki, jossa ei juuri näkynyt ulkomaalaisia. Ennen paluutamme kävimme syömässä Kartoffelhaus´issa perunalettuja omenahillon kanssa, jotka todella olivat maittavia. Ja paluumatka olikin sitten yhtä seikkailua. Coswigin kohdalla emme päässeet Autobahnalle. Siellä oli kolari ja kaikki tiet olivat tukossa. Ajoimme Dessaun kautta taikisn Wittenbergiin ja sieltä Bundesstraße 2:lle. Wittenbergiin on noin 150 km Berliinistä, mutta paluumatka kesti meillä nelisen tuntia, kun jouduimme ruuhkassa ja pimeässä ajelemaan noita entisen itäisen Saksan teitä. Tiet olivat kyllä hyviä, mutta muuten kaikki ohjaus todella huonoa. Ja ajotapakin siellä aikamoinen. Joten sai olla onnellinen, kun pääsi ehjin nahoin kotiin.

7 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista! Saatte olla onnellisia, kun niin helposti pääsee vaikka minne, kun keskellä Eurooppaa asuu. Liikenne on tietenkin asia erikseen:(
    Olipa minulla hauskaa, kun luin: Pieni mukavan näköinen pikkukaupunki, jossa ei juuri näkynyt ulkomaalaisia. Nyt kysynkin: tollottivatko paikalliset ihmiset sinua, vierasmaalaista:D Leikki leikkinä. Ei tarvitse vastata.

    VastaaPoista
  2. Olisin kesämatkallani käynyt Lutherstadt Wittenbergissä, mutta en löytänyt sieltä majoitusta, joten en käynyt.

    VastaaPoista
  3. Clarissa: Kiitos kommentista. Niinpä niin,...Sitähän minäkin aina langolleni sanon, kun hän puhuu ulkomaalaisista. Mutta jos en nyt aukaisi suutani, niin enhän erotu saksalaisesta ulkonäön suhteen. Anteeksi nyt vain tuo kömmähdys.

    Sauerkraut: Majoituspaikat varmaankin ovat etenkin kesäisin täynnä. Altstadt on hyvin suosittu turistien kohdalla.

    VastaaPoista
  4. Kiva nähdä ja kuulla Wittenbergistä, en ole koskaan käynnyt. Lutherin musteläiskän olen tavannut kyllä Wartburgissa. Tiet itäisessä Saksassa on hyvässä kunnossa meidän maksaman Solidaritätsbeitragin ansioista, me täällä lännessä voimme vain haaveilla niin hyvistä teistä. Kun me pyöräilimme Spreewaldin hienoilla pyöräteillä, sanoimme, että nämä on meidän maksamia. En tarkoita tätä valittamiseksi, se on ihan o.k., ollaanhan me oltu aikanaan paljon rikkaampia kuin itäiset siskot ja veljet. Huomioa vain aina kiinnittyy idän teiden hyvään tilaan.

    VastaaPoista
  5. Allu: Wartburgissa Lutherin musteläikät olen minäkin nähnyt. Ja noista teistä; niinhän se on että kyllä nyt olisi jo aika läntisiäkin teitä kohennella. Solidaritätsbeitragia maksetaan vielä kauan eikä loppua näy. Pitäisiköhän sitä myös länteenpäin sijoittaa. Berliinissäkin nuo kadut ovat kohentamisen tarpeessa.

    VastaaPoista
  6. Ymmärrän hyvin, että ulkonäkö pettää. "Kömmähdys" ei todellakaan kaipaa anteeksipyyntöä. Tuohan vain osoittaa kuinka hyvin olet kotiutunut sinne. Kauanhan olet siellä jo asunutkin, joten täydestä menisi, vaikka avaisit suusikin.

    VastaaPoista
  7. Jos tässä nyt mainitsisi vielä sanan "Nebenstrecke", tiedän ainakin yhden ihmisen, joka muuttuu harmaaksi!! :)

    VastaaPoista