perjantai 2. huhtikuuta 2010

Pääsiäinen

Silloin kun olin pieni, pääsiäisen vietto oli aivan erilaista kuin nykyisin. Meillä päin ei kulkenut virpojia, eikä etsitty pääsiäismunia. Pääsiäisen kuvaan kuuluivat pajunkissat, pääsiäismunat, pääsiäistiput ja mämmi. Mämmi oli äitini lempiruokaa ja hän valmisti usein sen itse. Minä söin mämmiä, vaikkei se minun herkkuihini kuulunutkaan. Usein pääsiäisen aikaan oli hankiainen ja ajelimmi pitkin hankia potkurilla tai hiihtelimme. Pääsiäisenä kulkivat myös trullit leikkelemässä talojen lehmiä vielä siihenkin aikaan, kun olin pieni. Koulussa opimme, että pääsiäinen on Kristuksen ristiinnaulitsemisen ja ylösnousun juhla. Meidän omaan pääsiäsenmenoon se ei paljon vaikuttanut.


Sitten kun tulin Saksaan ja perustin oman perheen, pääsiäisenviettoon tuli toisenlaiset kuviot, kuten esimerkiksi tämä pääsiäismunien etsiminen pääsiäispäivänä.Ylläolevassa kuvassa pikkutyttö etsii pääsiäismunia serkkujensa kanssa Oman ja Opan puutarhassa vuosia sitten. Liekö sitten pikkupupu, joka tarkastelee tuota menoa kolostaan, piilottanut suklaamunat, vai oliko Oma sen apuna, se jääköön salaisuudeksi. Joskus teimme pienen patikkaretken ja pääsiäismunia löytyi sitten puunkolosta tai -kannoista, milloin mistäkin sopivasta paikasta. Se oli jännää hommaa pikkutytölle. Kun hän oli myöhemmin vaihto-oppilaana Suomessa, oppi hän tuntemaan tuon virpomistavankin.

Nyt kaikki tuo kuuluu menneisyyteen, mutta pääsiäismunia toki syömme ja ehkä värjäilemmekin niitä ja ns. pääsiäispuu (oksat, jotka ovat koristetut pääsiäismunin ja pupuin) kuuluu meidän jokavuotiseen pääsiäiseen. Minulla on vielä pääsiäismunia, joita pikkutyttö on aikoinaan tehnyt. Joka vuosi menee kyllä jotain rikki, joten en tiedä, kuinka kauan vielä viimeiset kestänevät. Myös narsissit koristavat kotiamme. Ja tietenkin ne suomalaiset Mignonmunat ja muut pääsiäiskoristeet.

Nyt toivotan kaikille hyvää pääsiäisen aikaa.

4 kommenttia:

  1. Hyvää pääsiäisen aikaa teillekin. Onpas täällä niin herttaisia kuvia innokkaasta pääsiäismunien etsijästä.
    Pääsiäistavat näyttävät olevan niin erilaisia ajasta ja paikasta riippuen, mutta pajunkissat, pääsiäismunat, pääsiäistiput ja mämmi ovat täälläkin kaikille tuttuja. Virpomista ei meillä oikein tunneta, trullit kulkevat kyllä pääsiäispäivän aattona ovelta ovelle ja kahvipannut täyttyvät makeisista. Kun minä olin lapsi, emme "kerjänneet" karkkeja, vaan koko kaupungin trullit kerääntyivät torille. Se olikin iso ja värikäs joukko.
    Pääsiäismunien piilottelu (tosin aina portaalla olevaan saappaaseen) kuuluu tapoihin joillakin seuduilla täälläkin, muuten on ollut tapana sanoa, että kukko munii tyynyn alle.Taitaa sekin tapa jo kuulua menneisyyteen.
    Pitkäperjantaina pysyttelivät kaikki vain kodeissaan. Päivä oli todella pitkä ja ainakin tuo päivä muistutti pääsiäisen kristillisestä sanomasta. Radio-ohjelmatkin olivat sen mukaiset.
    Joskus isompana kävimme katsomassa, kun seurakuntalaiset kiersivät ortodoksikirkon ympäri pääsiäisyönä ja lauloivat "Kristus nousi kuolleista, kuolemalla kuoleman voitti ja haudoissa oleville elämän antoi". Siinä oli oma erikoinen harras tunnelmansa.

    VastaaPoista
  2. Kiva kuulla, miten siellä pääsiäista vietettiin. Niin pitkäperjantai taitaa olla kaikkein kristillisin noista päivistä nykyäänkin. Meillä kirkot olivat kaukana, joten niistä pääsiäistavoista emme tienneet. Telkkarissa sanottiin, että nykyisin pääsiäinen on kuin toinen joulu, ihmiset ostavat paljon oikeita lahjoja pupujen piiloteltavaksi.

    VastaaPoista
  3. Oletko tarjonnut miehellesi mämmiä? Mun mies ei saa sitä alas, eikä saa talkkunaakaan.

    VastaaPoista
  4. No kyllä olen. Sisareni toi meille mämmiä kerran, tarjosin miehelleni ja tyttärelleni, söivät kylläkin, mutta eivät mielellään. Ei kuulema tarvitse toisten enää sitä tarjota.
    Ei se ole minunkaan herkkua, samoin kuin ei talkkunakaan.

    VastaaPoista