lauantai 24. huhtikuuta 2010

Lasten suusta

Mitä teemme, miltä näytämme, mikä meille on sallittua ja mitä kaikkea voimme tehdä, kun vanhenemme?

Yli 100-vuotiaaksi elänyt Arvo Ylppö on sanonut mm. "Helppohan minun on puhua, kaikki menee tylsyyden tiliin tässä iässä ja kaikki annetaan anteeksi. Silloin on mukava elää."
Cicero on kirjoittanut mm. "Vanhuutta vastaan on taisteltava kuin tautia vastaan, harjoitettava ruumistaan kohtuullisesti ja nautittva ruokaa ja juomaa vain sen verran, että voimat virkoavat, eivätkä hervahda."

Mitä sitten lapset ajattelevat vanhuudesta? Riitta Tulusto ja Heidi Kukkumäki ovat koonneet kirjaksi lasten ja nuorten ajatuksia ikääntymisestä. Siitä esimerkkejä:

Eläkeläisisllä ei ole koskaan lomaa, muttei myöskään koskaan töitä.
Vanhaksi tultuaan olisi oltava rauhallisempi, koska vanha keho ei enää kestäisi yhtä paljon.
Vanhoilla ihmisillä on harmaat hiukset, ryppyjä ja lukulasit.
Vaikka tulee ryppyjä, pitäisi olla iloinen.
Vanhetessa voi viisastua.
Ja sitten hieno ajatus 4-vuotiaalta: "Yks hyvä asia kyllä vanhenemisessa ja kuolemisessa on.Se kuoleminen kehittää uusia ihmisiä. Jos ei kuolis, niin silloin ois vaikka miljardi ihmistä ja sit koko maapallolla olis tosi kovaa tungosta."

Niin, vaikka tulee harmaita hiuksia ja ryppyjä, niin koitetaanpa olla iloisia, taistellaan tuota vanhuutta vastaan hoitamalla itseämme ja suhtautumalla positiivisesti asioihin. Syödään ja juodaan vain sen verran, että voimat virkoavat.

3 kommenttia:

  1. Mitäpä tähän muuta vastaisi kuin "Älä päästä itseäsi tietyn ikäiseksi, / älä tietyssä asemassa olevaksi, / niin olet vapaa tällaisenakin kevätpäivänä / istumaan tavaratalon rappuselle / syömään tötteröjäätelöä." (Helena Anhava)

    VastaaPoista
  2. Ai kun kiva. Yhdyn Helena Anhavaan ja voin istua syömään tötteröjäätelöä vaikka tavaratalon rappusille.

    VastaaPoista