sunnuntai 12. huhtikuuta 2009

Pääsiäinen

Pääsiäispäivän aamu. Pääsiäismunat etsitty...ainakin noin päällisin puolin. Pikkulapset ovat jo isoja, mutta miksei me isommatkin voida joskus olla niin ihanan lapsellisia, että...Joka tapauksessa meidän traditioihimme kuului muutamia vuosia sitten etsiä pääsiäispupun piilottamia suklaamunia opan ja oman puutarhasta, kuten tämä pikkutyttö tässä on etsimispuuhissaan. Tietenkin me värjättiin myös kananmunia. Niitä on vieläkin meillä pääsiäiskimpun koristeina. Ostan kimpun koivunoksia, jonka koristelen sitten esimerkiksi näillä vanhoilla maalatuilla kananmunankuorilla. Valitettavasti joka vuosi niistä särkyy yksi, joten ei niitä enää paljon ole jäljellä. Tänä vuonna tein kasvomaalauksen aamiaispöytämme kananmuniin. - Silloin joskus lapsuudessani ei etsitty pääsiäissuklaamunia puutarhasta...olihan kaikki vielä pääsiäisaikaan lumen peitossa. Meillä käytiin hakemassa pajunkissoja maljakkoon. Usein pääsiäisen aikaan oli myös hankiainen, eli voitiin kävellä ja potkukelkkailla hangen päällä aina puolelle päivin saakka, jolloin hanki auringonpaisteesta alkoi pettää. Pääsiäisen aikaan liikkuivat myös rullit, joita vähän pelättiin. Tosin meillä kotona ei koskaan käynyt rulleja, mutta kylällä puhuttiin sen ja sen olevan rullin, joka kävi leikkelemässä lehmiä pääsiäisyönä.
Ruokatapoihi
n kuuluu syödä lammasta tai karitsaa näin pääsiäisen aikaan. Täällä Berliinissä monet käyvät turkkilaiselta ostamassa lampaansa, koska se on tuoretta ja parasta; näin uutisten mukaan. Meillä nämä suloiset kartisat jäävät kuitenkin laitumelle. Kotoname ennen vanhaan ei ollut sen erikoisempaa pääsiäisruokaa. Ainoastaan mämmi kuului pääsiäiseen. Sen äitini laittoi itse ja se oli kuulema maailman parasta mämmiä. Äitini rakasti mämmiä. Niin tekevät myös sisareni. No minä söin sitä, kun se kuului pääsiäiseen, mutta herkkuani se ei ollut. Sisareni toi kerran mämmiä meille tänne Saksaankin, mutta perheeni välitti siitä yhtä vähän kuin minäkin, joten se ei kuulu meidän pääsiäisperinteisiin. Meillä laitetaan mitä milloinkin ruokaa, lähinnä kasvispitoista tai sitten kalaruokaa. Minä laitan tänä vuonna uunikalaa, mikä onkin tullut meillä melko perinteiseksi pääsiäisruuaksi. Ja jälkiruuaksi syömme lakkoja. Niitä on vielä pakastimessa.

4 kommenttia:

 1. Oli kiva lukea pääsiäisen vietostanne ja niin söpö kuva pikkutytöstä.
  Mekin olemme aina maalanneet tyhjiä munankuoria. Blogikuvassani näkyykin pari lasten kauan aikaa sitten maalaamaa. Rikkihän ovat monet vuosien aikana menneet, vaikka yrittää varoen säilyttää.
  Lapsena meillä kukko muni tyynyn alle pääsiäisyllätyksen ja sitä traditiota täälläkin yritetään jatkaa.
  Mämmi on hyvää, sanoo meidän porukka. Sokeria päälle ja kermaa, nam. Kaiken muun makean lisäksi laitoin pashaa, kevytversion tosin, eli rahkaa, kermaa, persikoita, sitruunaa, appelsiinimarmeladia. Suussasulavaa.

  VastaaPoista
 2. Kivoja nuo perinteet. Tyynyn alta löytynyt yllätys on varmaan ollut kiva juttu. Jatkaa edelleen sitä perinnettä. Pashaa olen minäkin kerran kauan sitten laittanut, olen vallan unohtanut, että sekin kuuluu pääsiäiseen. Täytyypä ensi vuonna kokeilla.
  Muuten minun pääsiäisruohoni jäi siemmenen tasolle. Eivät ole vieläkään itäneet. Taisivat olla huonoja siemeniä.

  VastaaPoista
 3. Hieno kuva noista lampaista, ihasteltiin Sarah'n kanssa.

  Lammas on kyllä hyvää, mutta eihän noin söpöjä lampaita voisi syödä... Me ollaan herkuteltu pääsiäiskarkeilla ja mämmillä, nyt on kyllä aivan ähky olo!

  Terv. H & S

  VastaaPoista
 4. Anonyymi: Kävin katsomassa yhdestä lehdestä hienoa pääsiäistrullia. Kiva kuva ja kiva trulli. Terveiset trullille ja trullin äidille.

  VastaaPoista