sunnuntai 30. syyskuuta 2012

Mikkelinpäivä


Mikkelinpäivää vietetään enkelien päivänä. Alunperin päivä oli arkkienkeli Mikaelin päivä ja sitä vietettiin 29. syyskuuta, mutta nykyisin sitä on vietetty 29. päivänä tai sitä seuraavana sunnuntaina.

Mikkelinpäivä muodosti kesän ja syksyn tärkeän rajan, sillä siihen loppui sadonkorjuu. Viimestään silloin "nauriiden oli oltava kuopassa ja akkojen tuvassa", kuten vanha sanonta kuuluu. Eivätkä lehmätkään enää olleet laitumella, vaan seisoivat navetassa.

Palvelusväelle Mikkelinpäivä oli vanha vuosijuhla. Pävän jälkeen heillä oli vapaaviikko eli ns. runtuviikko, jota mahdollisesti seurasi muutto uuteen palveluspaikkaan. Mikkelin aikaiset markkinat ja juhlat olivat suosittuja. Hyvät ruuat ja valmistelut olivat mielessä myös Aleksis Kiven seitsemällä veljeksellä. Varustettiin kuorma kaupunkiin ja
saamalla hinnalla piti ostaa "pöhnää" juhlan kunniaksi; rommia, putelliolutta, nahkiaisia, silliä ja vehnästä.

Mikkelinpäivän säästä ennustettiin myös syyssäitä. Jos Mikkelinpäivänä oli kylmää, kevät tuli varhain.

Hyvää Mikkelinpäivää kaikille!

3 kommenttia:

  1. Siinähän on hienot rivit pulloja ja purnukoita, joten voin hyvin toivottaa teille hyvää Mikkelinpäivää. Meillä ei vielä ole nauriit kuopassa eikä akka pirtissä. Punajuuret ovat maassa ja akka kävi äsken taas puutarhassa keräämässä omenoita, joista sitten täällä "tuvassa" ehdin jo laittaa ison kattilallisen sosetta. Vielä on omenoita lisää puissa, joten se siitä Mikkelinpäivästä.

    VastaaPoista
  2. No mutta myöhässähän se kaikki sato tänä vuonna on ollutkin. Ei ihme, jos akka ei kerkiä pirttiin. Minä laitoin Suomen omenista osan mehuksi. Olemme myös syöneet osan ja kohta laitankin loput soseeksi.

    VastaaPoista
  3. Saapi noista "akan" pirttiaskareista monta kertaa suun makeaksi talven aikana.
    Herttaista viikkoa!

    VastaaPoista