keskiviikko 26. tammikuuta 2011

Suppilovahverot

Sain joululahjaksi kuivattuja suppilovahveroita. Ja koska en ole mikään sienten erkoistuntija, aloin tietenkin sienikirjasta tutkia, mikä on suppilovahvero. Kirjan mukaan se on hyvä ruokasieni, jolta puuttuu varsinaiset matkijat. Mutta sitten - voi, voi - luin, että sienestäjän huolimattomuutta tai tietämättömyyttä voi joukkoon tulla suippumyrkkyseitikka. Seitikat sisältävät orelaniini-myrkkyä, jolla on munuaisia vahingoittava vaikutus. Valitettavasti myrkytysoireet ilmenevät vasta kolmen, neljän päivän kuluttua, joissakin tapauksessa vasta 14 vuorokauden päästä, jolloin munuaiset ovat jo niin vioittuneet, että todennäköisesti hoitotoimenpiteet ovat dialyysi, vaikeissta tapauksissa jopa munuaisten siirto. Tämän luettuani tietenkin rupesi minua epäilyttämään, kun en tiennyt sienten alkuperää. Soitettuani lähettäjälle, hän vakuutti, että sienten poimija on vanha tekijä, ja hänkin on syönyt sieniä, eikä ole mitään ilmaantunut.


No vihdoin ja viimein sitten eilen uskalsin laittaa sienistä ruokaa.  Tietenkin minun täytyi etsiä sopiva resepti näiden sienien valmistukseen. Löysin sienipaistoksen, jonka sitten valmistin. (1 l suppilovahveroita, 1 l sormenpäänkokoisia perunoita, 2 dl kevytkermaa, 1 dl kasvislientä, 4 munaa, hiven suolaa ja mustapippuria). Laitoin ja söimme sen. Hyvältä maistui ja elossa vielä olemme. Munuaisista en sitten tiedä. Katsotaan kahden viikon kuluttua ja pidetään peukkuja, että munuaiset ovat edelleen käyttökelpoiset.
Valitettavasti kuva valmiista ruuasta epäonnistui, joten kuvassa ovat vain alkuperäiset kuivatut sienet ja keskeneräinen sienipaistos.

7 kommenttia:

  1. Nuohan eivät ole mitään kauniita sieniä, mutta ah mikä maku. Aivan yhtä maukkaita kuin keltaiset vahverot eli kanttarellit.
    Täällä en ole niitä oikein löytänyt, mutta J+J aina poimivat suuret määrät Etelä-Suomessa ollessaan. Myöhälle syksyyn niitä löytyy, jopa lumen altakin.

    Seurataan nyt tilannetta, miten teidän käy:)

    VastaaPoista
  2. Tykkään sienistä, mutta en uskalla poimia niitä. Tunnistan vain kärpässienen :D

    VastaaPoista
  3. Veljeni ja kälyni poimivat aina suuret määrät suppilovahveroita ja heillä olen syönyt niistä tehtyä keittoa. Munuaiset on toistaiseksi kunnossa.

    VastaaPoista
  4. Vielä tässä elossa ollaan. Ja hyvältä sienet kyllä maistuvat. Olen vain niin kamalan arka. Tutkin aina tarkkaan kaikki sienet, ja jos totean sienen olevan syötävän, niin tarvitsen aina jonkun asiantuntijan vierelleni, joka vakuuttaa sienen olevan syötävän. Muutoin se päättyy kompostiin.

    VastaaPoista
  5. Clarissa: Minun pitäisi varmaan lähteä J+J:n mukaan sienestämään, niin oppisin luottamaan noihin suppilovahveroihin.

    VastaaPoista
  6. Voih, me saamme vielä odotella kauan paluumuuttajia.
    Suppiksista tulee ihana kermaisa sienisoosi.
    Leppoisaa lauantaita!

    VastaaPoista
  7. Tarina: Minulla on vielä puolet noista kuivatuista suppelovahveroista. Jospa sitten teen niistä tuon ihanan kermaisen sienisoosin. Kiitos neuvosta ja hyvää lauantaita sinullekin!

    VastaaPoista