tiistai 9. joulukuuta 2014

Leipomisia

Itsenäisyyspäivä oli ja meni. Sen verran pääsin mukaan ihailemaan noita Linnan juhlia, että näin kuinka lähes 102-vuotias mikkeliläinen veteraani pääsi tanssittamaan Sofi Oksasta. Todella hienoa, kun tuon ikäisenä on noin loistavassa kunnossa. Todennäköisesti miehellä on hyvät geenit ja positiivinen elämän asenne. Jos itsekin olisin tuon ikäisenä noin hyvässä kunnossa niin mikäpä tässä olisi elellä.

Samoin meni Sibeliuksen päivä. Sitä juhlittiin niin, että suomalaisia naisia saapui luokseni iltaa istumaan. Iltaa varten ajattelin tehdä joulutorttuja, onhan joulu lähestymässä. Mutta voiko olla totta, että voitaikina epäonnistuu. Paistamisen jälkeen tortut olivat kuin hiekkakakkuja, murenivat ennen kuin ehti käsiin ottaa. Otin kaikki siivet pois ja niistä tuli tämän näköisiä:
Eihän niitä voinut vieraille tarjota. En todellakaan tiedä, mikä meni pieleen. Olisiko kaikki johtunut siitä, että voin asemasta käytin margariinia, jonka sopivuus piti olla taattu. Ei siis auttanut muu kuin uhrata toinenkin päivä leipomisiin. Tällä kertaa käytin oikeata voita. Ja katsos vain, tulos oli aivan toisenlainen. Muutamaa avautunutta torttua olin aivan tyytyväinen tulokseen:
Innostuin leipomaan myös pullia. Niihin käytin kokojyväjauhoja, minkä vuoksi väri on ruskehtava. Tässä aikaansaannokseni ennen paistamista:

Pitkot ovat letitetyt kuudella, viidellä ja neljällä, minkä vuoksi ne ovat hiukan eriläisia.

Ruuaksi tarjosin appelsiinin makuista porkkanakeittoa ja sen lisäksi pöydässä juustolautanen, tomaattibasilikavati ja tietenkin leipää. Siitä valitettavasti en ottanut ruokapuolesta kuvaa. Mutta niin leipomiset kuin porkkanakeittokin maistui vieraille.

Ilta vierähti siinä rupatellessa niin, että Sibeliuskin jäi taka-alalle. Mutta voihan Sibeliusta kuunnella muulloinkin kuin joulukuun kahdeksantena. ♪♪♪4 kommenttia:

 1. Nyt kyllä tekisi mieli ottaa tuolta joulutorttupelliltä maistiainen. Voisin hyvin ottaa siitä ekastakin satsista, maku on varmaan yhtä hyvä.
  Rouvat lähtivät sitten kylläisinä kotiin, kun oli oikein kunnon seitsemän sortin tarjoilut, kuin vanhaan hyvään aikaan konsanaan. Taitava leipuri oletkin.
  Jätin tällä kertaa Linnan juhlat katsomatta, yhtä ja samaa kun on joka vuosi, mutta siellä kaukana tuntuvat varmaan erilaiselta nämä koti-Suomen tapahtumat.

  VastaaPoista
 2. Todella taitava leipuri olet. Minä en ole ikinä tehnyt itse voitaikinaa enkä muista olenko koskaan leiponut joulutorttuja, kun eivät täällä osaa niitä arvostaa.

  VastaaPoista
 3. Clarissa: Kiitos kehuista. Voit kyllä tulla maistelemaan jos haluat. Leivon uusia kun onnistuin toisella kerralla.

  Allu: Kiitos sinullekin. Täällä kyllä myös saksalaiset syövät mielellään joulutorttuja, ainakin minun tuttavapiirissä. Vein kerran espanjanryhmän joulujuhliin torttuja ja kaikki menivät.

  VastaaPoista
 4. Herkullisen näköisiä leipomuksia. Njams.
  Iloista adventtia!

  VastaaPoista