sunnuntai 4. marraskuuta 2012

Marraskuu

Marraskuu, vuoden 11. kuukausi. November, latinalainen nimi november tulee sanasta novem, vuoden 9. kuukausi Julius Caesarin kalenteriuudistuksen mukaan. Suomenkielinen sana viittaa siihen, että maa on roudassa yöpakkasten jälkeen. Se merkitsee taas sitä, että useimmat kasvit kuolevat eli tulevat martaiksi.


Marraskuussa kasvillisuus kuihtuu, lähes kaikki kukat ovat kuolleet. Jotkut puut kuitenkin säilyttävät vihreytensä, toisilla on vielä syksyn loistava väripukunsa yllään, mutta osa seisoo jo alastomana, saaden ehkä jossain vaiheessa valkoisen lumipeitteen oksiensa suojaksi.
Auringonpaistetta saadaan niukasti johtuen runsaasta pilvisyydestä. Marraskuu onkin vuoden pilvisin kuukausi. On syyssateiden ja myrskyjen aikaa.


Ja kun ulkona sataa ja on pimeää, on aika ottaa käsiinsä jokin niistä lukemattomista kirjoista tai voihan sitä lukea mielenkiintoista tekstiä toisenkin kerran. Minkähän kirjan lukisin seuraavaksi?!

Mukavia lukuhetkiä marraskuussa!

4 kommenttia:

 1. Noista kuvassa olevista ehdottaisin Heli Laaksosta. Tulee ainakin hyvälle tuulelle pimeyden keskellä.

  VastaaPoista
 2. Kiitos. Sen jo teinkin eli siitä aloitin. Ja sitä luen edelleenkin, koska ulkona sataa ja paistaa ja sataa jälleen, eikä tuota auringonpaistetta välillä kestä kuin viisi minuuttia.

  VastaaPoista
 3. Marraskuu saa käpertymään sohvannurkkaan torkkupeiton alle kera mielenkiintoisen kirjan.
  Auringon pilkahduksia!

  VastaaPoista
 4. Aurinko yrittää kovasti pilkahdella, mutta raskaat lähes mustat pilvet kiitävät nopeaan auringon eteen. Tämä on marraskuuta. Siis paetaan vain kirjan mukana mielenkiintoisimpiin maisemiin.

  VastaaPoista