tiistai 12. tammikuuta 2010

Aivojumppaa

Monet vanhemmat ihmiset valittavat muistamattomuutta. Mutta ei ainoastaan kroppamme tarvitse kuntoutusta, vaan myös aivomme tarvitsevat virkistystä. Tässä muutamia esimerkkejä aivotoiminnan piristämiseksi.

Tekstiharjoitus

Kirjainten etsimistä:
Valitse lehtiartikkelista jokin kirjain ja joka kerta sen nähtyäsi, viivaa se yli. Nopeuta lukemistasi kerta kerran jälkeen.

180 ast. lukeminen
Käännä lehti 180 astetta ja yritä lukea tekstiä. Tämä aktivoi käsityskyvyn laajuutta ja aivot työskentelevät totutun ulkopuolella.

Harjoituksia matkan varrelle

Ostosten muistaminen
Seuraavalla kerralla kaupassa ollessasi täytä ostoskori ilman ostoslistaa. Tarkista vasta lopussa listasta, ovatko kaikki tarvitsemasi ostoskärryssä.

Valitsevaa havaintotarkkuutta
Tarkastele esim. työmatkalla bussissa, minkälaisia kenkiä ihmisillä on jalassaan tai minkälaisia julkisivuja tai mitä automerkkejä näet.

Sanaharjoituksia

Sanan muodostamista
Muodosta jostain pitkästä sanasta niin paljon uusia sanoja kuin mahdollista. Esim. sanasta "kotimaa" - koti, maa, koi, toki, maito, oma jne. jne.

Ulkoa oppiminen
Opettele päivittäin 4-8 riviä ulkoa jonkin runon tai laulun tekstistä. Tämä virkistää kielentajua ja myös tunnetta.

Peliharjoituksia
Muistia virkistämään on olemassa yksinkertaisia klassikoita kuten "Muistipelit". Niistä on olemassa monia versioita myös aikuisille, joissa osittain täytyy yhdistellä esim. sanoja.
Tai "Laukkuni on täytetty..." peli, johon sitten keksitään, mitä kaikkea laukku sisältää.
Sitä paitsi Sudoku ja sähköiset muistipelit parantavat myös keskittymis- ja ajattelukykyä.


Muistiharjoituksia
Poliisikuulustelu
Kuvittele, että sinun täytyy sanoa poliisikuulustelussa, mitä teit viimeisinä neljänä sunnuntaina klo 15 ja 18 välillä. Mitä söit viime torstaina päivälliseksi? Mitä lahjoitit syntymäpäiväksi lapsellesi tai aviopuolisollesi kaksi vuotta sitten?
Suunnattu ajattelu ja menneeseen keskittyminen edistää muistikykyä.

Siis annetaan aivotoiminnalle työtä!


3 kommenttia:

  1. Hyvä siis alkaa ajoissa treenaamaan niin kauan kuin nyt jotakin luulee muistavansa. Tuossa oli monta hyvää harjoitusta, kuten tuo runon/laulunsanojen opettelu (Leinon runoja olen opetellutkin ), mutta tuo poliisikuulustelu on kyllä vaikea.
    Pitäisikö lähteä nyt kirjaimia metsästämään.

    VastaaPoista
  2. No tuota ostosten muistamistahan minä harjoitan lähes joka päivä, kun se ostoslappu unohtuu aina kotiin.

    VastaaPoista
  3. Clarissa: Leinon runoja minäkin opettelen, se on hyvää harjoitusta niin mielelle kuin aivoillekin.

    Allu: Ihan tyypillistä. Mutta ehkäpä sekin jo auttaa aivojen toimintaa, kun kirjoittaa muistiin ja unohtaa pöydälle. On pakko käyttää aivolokeroja kaupassa, ellei sitten tee impulssiostoksia.

    VastaaPoista