lauantai 31. maaliskuuta 2018

Hyvää Pääsiäistä

                                                         HYVÄÄ PÄÄSIÄISTÄ

Pääsiäinen - sana on johdettu sanasta "päästä". Pääsiäinen merkitsee siten paaston ajan päättymistä eli päästä paastosta sekä synneistä pääsemistä. Mennyt viikko on ollut ns. hiljainen viikko, mikä on merkinnyt hiljentymistä. Törmäsin mielenkiintoiseen artikkeliin hiljaisen viikonpäivien nimityksistä, sillä jokaisella päivällä on oma nimenä.

Palmusunnuntai aloittaa pääsiäisviikon. Nimi tulee siitä, kun Jeesus ratsasti aasilla Jerusalemiin ja hänen eteen levitettiin palmunlehtiä. Pohjolassa palmut on korvattu pajunoksilla. Pajunoksilla virvottiin, siunattiin perheenjäseniä ja palkaksi annettiin munia, makeisia taikka rahaakin.

Malkamaanantai - tuolloin on muisteltu syytöntä Kristusta, jota syytettiin. Malkalla viitataan ihmisen omaan vikaan, jota tämä ei huomaa syyttäessään toista; miten ei huomaa malkaa omassa silmässään. Malka on olkikaton päällä painona käytetty halkaistu kuusiseiväs.

Tikkutiistai - tuolloin vuoltiin hyvää onnea tuottavia sytykkeitä.

Kellokeskiviikko, päivä jolloin lehmille laitettiin kellot kaulaan ja päästettiin ensimmäistä kertaa ulos.

Kiirastorstai - kiira peloteltiin pois räminällä. Kiira on pihapiirissä vaikuttava paha olento, joka karkotettiin kiertämällä taloa kolisevien romujen ja savuavan terva-astian kanssa. Kiiran karkottaminen näkyy nykyisin pääsiäiskokkoina, joita poltetaan hiljaisen viikon lauantaina. Sana kiira tulee ruotsista "skära" (puhdistaa). Tuona päivänä Jeesus pesi opetuslastensa jalat. Siitä syystä kiirastorstaina myös puhdistauduttiin ja ripittäydyttiin.

Pitkäperjantai - sana tulee myös ruotsinkielestä "långfredag". Pitkäperjantaina muistellaan Jeesuksien ristiinnaulitsemista Golgatalla. Pitkäperjantaina ei sytytetty tulta, vaan syötiin kylmää ruokaa, kuten leipää ja mämmiä. Kyläily ja laulaminen oli kielletty.

Lankalauantai. Lauantaina värjättiin lankoja ja poltettiin kokkoja. Lankalauantai oli vanhan kansan mukaan vuoden huonomaineisin ilta. Silloin noidat ja trullit olivat liikkeellä leikkelemässä karvoja lehmiltä ja lampailta, myös hevosilta yrittäen näillä tihutöillään pilata naapureittensa karjaonnen. Kokkoja polttamalla uskottiin, että pahat henget pysyisivät loitolla.

Sukkasunnuntai - hedelmällisyyttä juhlittiin paljain jaloin, Sukkasunnuntai tarkoitta, että ollaan hiljaa sukkasillaan tai se  on voinut liittyä pääsiäissunnuntain ilonpitoon, jolloin sukatkin lentävät jaloista.
Paasto päättyy pääsiäissunnuntaina, jolloin pukeuduttiin uusiin vaatteisiin ja mentiin avojaloin ulos nousevan auringoin kanssa. Sukkasunnuntaina syötiin  myös pääsiäismunia ja kisailtiin eri tavoin. Kananmunat symbolisoivat hedelmällisyyttä ja uuden syntymistä.

Iloista Pääsiäispäivää lukijoille!

7 kommenttia:

 1. Ja pupukin symbolisoi hedelmällisyyttiä.
  Suomessahan oli kaupat pitkänäperjantaina auki ja täällä ovat niin ankaria, Philharmoniassakin sai esittää vkinain passiomusiikkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kuka sitä pitkäperjantaina ostoksille menee? Passiomusiikki sopii paljon paremmin tuohon päivään.

   Poista
 2. Tänään poltettiin täällä pääsiäiskokkoja vanhan perinteen mukaisesti. Saatiinpa pidettyä noidat pois navtoista pahaa tekemästä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilen paloi pääsiäiskokko tuossa meidän puistossamme sateesta huolimatta. Itse emme olleet paikalla, näimme vain esivalmistelut päiväkävelyn aikaan. Illalla vilautettiin telkkarissa ja näytti siellä ihmisiä olevan sateenvarjoineen.

   Poista
 3. Iloista pääsiäistä!

  Valoisaa kevättä!

  VastaaPoista