torstai 2. huhtikuuta 2015

HYVÄÄ PÄÄSIÄISTÄ

Kiirastorstai, pitkäperjantai, lankalauantai ja sitten ovatkin pääsiäispyhät. Pääsiäisenä täällä lapset (ja miksei myös aikuisetkin) etsivät kaikista koloistansa pääsiäispupujen piilottamia suklaamunia.
Kun minä olin nuori, ei meillä sellaisia traditioita ollut. Käytiin hakemassa pajunkissoja maljakkoon, usein pitkin hankia, koska oli hankiaisten aika. Pajunkissat kuuluvat itsestään selvyytenä pääsiäiseen.

Suomalaiseen pääsiäiseen tietenkin kuuluu mämmi, jota ei täällä Saksassa tunneta. Monet ulkomaalaiset ihmettelevät, kauhistelevatkin mämmiä sen ulkonäon perusteella. Meillä kotona äiti laittoi itse mämmiä useimmiten. Se oli hänen herkkuansa.
Laitan tähän mämmireseptin isoaäidin mukaan, vaikka mämmi ei olekaan varsinaisesti minun herkkuani. Syön sitä kuitenkin jos kohdalle sattuu - ainakin vähän.

5 l vettä
1 kg maltaita
1 1/2 kg ruisjauhoja
1/2 tl suolaa
6 rkl pomeranssinkuorta

1/4 maltaita ja vähän ruisjauhoja sekoitetaan litraan lämmintä vettä. Pinnalla pannaan paksu kerros maltaita ja ruisjauhoja. Peitetään hyvin ja annetaan seisoa noin tunti lämpimässä paikassa.
Hämmennetän ja lisätään uutta poreilevaa vettä. Maltaita ja ruisjauhoja päälle, peitetään ja seos jätetään imeltymään tunniksi. Jatketaan, kunnes vesimäärä ja maltaat on kaikki sekoitetut. Viimeisiin lisäyksiin kätetään kiehuvaa vettä. Jauhoja on sekoitettava niin paljon, että mämmi käy kohtalaisen sakeaksi. Lisätään mausteet. Keitetään vähän aikaa. Vatkataan kunnes seos on jäähtynyt. Kaadetaan tuohisiin ja paistetaan kolme tuntia.
Tarjotaan kylmänä kerman ja sokerin kanssa. Hyvää ruokahalua!
Kuten näkee, mämmin valmistus vie pitkän ajan. Siten kannattaakin laittaa sitä joukolla useamman ropposen ja siinä välissä seurustella ja muistella vaikkapa entisiä pääsiäisaikoja.


                                    ILOISTA PÄÄSIÄISEN AIKAA KAIKILLE!

3 kommenttia:

 1. Ei taida mämmi olla enää suomalaistenkaan herkkua ainakaan tällä seudulla, mutta me söimme pienet annokset tänään. Oli ihan hyvää ja on sitä nyt pidettävä traditioista sen verran kiinni. Itse en sitä rupea tekemään, sillä aikaa siihen näyttää menevän. Äitini sai myös lapsuudessaan itsetehtyä mämmiä,josta hän aina kertoi meille. Mistä sait tuon tuohisen, itsekö tehty Kainuussa? :)
  Hyvää pääsiäistä!

  VastaaPoista
 2. No ei taida meidän huushollista löytyä mämmin ystävää tai minä voisin kokeilla, mutta tuon kaverin mielestä mämmi pelaa samassa liigassa talkkunan kanssa, no-go.

  VastaaPoista
 3. Clarissa: Tuo tuohinen ei ole minun, enkä itse ole koskaan mämmiä maistanut, mutta muistan lapsuudestani syöneen mämmiä tuohisesta. Todennäköisesti isäni oli tehnyt tuohisen; hän oli hyvä käsistään.

  Allu: Niin talkkuna ja mämmi kuuluvat samaan sarjaan. Minäkään en pidä talkkunasta. Jotkut kuitenkin rakastavat sitä, kuten armas sisareni.

  VastaaPoista