lauantai 28. helmikuuta 2015

Kalevalan päivä

Kauan aikaa sitten, silloin kun maailma oli vielä nuori, asui kaukana Kalevalan mailla villi ja vapaa koirien heimo. Sen naapurina pimeässä Pohjolassa asui hurja susien kansa. Koirat ja sudet kilpailivat metsien kuninkuudesta ja niiden välille syntyi kiivaita kahinoita.
Vaka, vanha Väinämöinen, tietäjä iän ikuinen oli koiraheimon suurin tietäjä, loitsujen laulaja ja mahtimies. Kerrottiinpa hänen olleen mukana jo silloin kun maailma luotiin.
Hän, kuten kaikki koirat, eleli aikojansa Vänölän ahoilla, Kalevalan kankahilla ja kauas kantautuivat kertomukset Väinämöisen laulusta ja osaamisesta.
Siinä soitti Väinämöinen, soitti päivän, soitti toisen, eikä ollut sellaista urosta, jonka sydän ei olisi suilanut.
(Mauri Kunnas: Koirien Kalevala)

HYVÄÄ KALEVALAN PÄIVÄÄ!

7 kommenttia:

 1. Kunnas on tehnyt hyvän työn tuomalla lastenkin ulottuville Kalevalan, Seitsemän veljestä ym. Meidänkin lapset oppivat tuntemaan ne Kunnaksen kirjoista, ei koulussa.

  Muuten, vuonna 1855 H.W.Longfellow, Yhdydvaltain kansallisrunoilija otti runomittaan mallia Kalevalan saksannoksesta kirjoittaessaan intiaanilegendoihin perustuvan eeppisen runoelman Hiawathasta, joka on eille ehkä tutumpi
  sarjakuvahahmona.

  VastaaPoista
 2. Oi Clarissa, minä tykkäsin niin Hiawathasta, en sellaista muistanutkaan ennenkuin kirjoitit. Lausuin silloin sen nimen tietenkin oikein suomalaisittain ja nyt piti oikein forvo.com:sta katsoa miten se oikein äännetään.

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoista tietää tuo Hiawathasta. Tottakai se on tuttu. Enpä tuota tiennytkään, että runoelman malli on otettu Kalevalasta. Näin sitä viisastuu päivä päivältä.

  VastaaPoista
 4. Siis tuo "eille" sana kommentissani on meille ilman ämmää:-) Tottahan me kaikki tämän ikäiset Hiawathan muistamme, tai siis Haiöwoothan, (suunnilleen,kiitos Allu.)
  Haluaisin kyllä tutustua paremmin Hiawathaan, eli siihen mihin sarjakuva ja satukirjat perustuvat.

  VastaaPoista
 5. Kiitos korjauksesta. "Joka väärin ymmärtää, se väärin vastaa"...tai jotenkin niinhän se meni.

  VastaaPoista
 6. Kalevalanpäivästä on päästy naisten päivään, joten toivotan naisellista päivää!

  VastaaPoista