lauantai 1. maaliskuuta 2014

Neulakintaat

Näin lehdessä esiäitiemme kinnastekniikalla tehdyt neulakintaat. Kinnastekniikka on hyvin vanha, Suomesta on löytynyt neulakinnaskappaleita jopa viikinkiajalta. Kinnas neulotaan yhdellä neulalla pujotellen monien lankojen yli ja ali. Neula on luusta, puusta tai metallista 8-10 cm:n pituinen. Perinteisesti neula on tehty linnunluusta, koska se on sopivan paksuinen. Minulla itselläni on puusta tehty neula. Lanka ei juokse kerältä, vaan katkaistaan mahdollisimman pitkä lanka, jonka voi pujottaa aluksi kaksinkertaisena neulan silmään.
Tätä tekniikkaa harjoittelin monta iltaa ja monta pätkää sain heittää roskiin, sillä kun tällä tekniikalla neulotaan, purkaminen on melkein mahdotonta; vain jos kärsivällisyyttä riittää, voi purkamisen tehdä pujotellen. Tekniikalla on se hyvä puoli, että jos kintaaseen tulee jostain syystä reikä, ei se helposti suurene.Neulakintaan neulomisen aloitin kintaan kärjestä.

Ja kun aikansa harjoittelee, niin eiköhän lopulta ala syntyä jotakin. Ylempi on neulakinnastyön kääntymismalli ja alempana minun työni.

Välillä hermostuin koko vanhan tekniikan opettelemiseen ja kutaisin iloisen värikkäät sukat - sopii vaikkapa tähän karnevaaliaikaan.

Kulkiessani kaupungilla tuli tämä kukkakauppa vastaani. Sinne ei kuitenkaan voi mennä sisälle - se on maalattu vain silmiä varten muuntajan seinään.

ILOISTA MAALISKUUTA!

5 kommenttia:

 1. Onpas erikoinen tekniikka, en ole kuuullutkaan. Kukkakauppaan olisin vaikka voinut poiketa, en huomannut pienemmästä kuvasta, että se olikin feikki.

  VastaaPoista
 2. Minä olen monta kertaa kulkenut tuon "kukkakaupan" ohi, ennen kuin huomasin. ettei se mikään kukkakauppa olekaan. Niin hyvin maalattu teos.

  VastaaPoista
 3. Jos purkaminen on mahdotonta, sanon heipat koko idealle. Neulakinnastekniikka on kyllä suosittu nyt noiden käsityötaitajien keskuudessa.Onhan se haastavaa ja ymmärrän hyvin, että halusit "lepuuttaa hermojasi" kirjavia sukkia kutomalla. Että ne ovatkin kuin koneella kudotut!
  Taitavasti maalattu kukkakauppa, olisin varmaan lyönyt nenäni seinään, kun olisin vain rynnännyt sisälle.

  VastaaPoista
 4. Kiitos kehuista. Kudotut sukat olivat kuin hermolepoa välissä. Mutta kun olen päättänyt oppia jotain, niin kyllä sen kanssa mennään eteenpäin, vaikka luulen että tämä kerta jääkin ainoaksi. Kirjankin luen loppuun, jos aloitan, vaikka kuinka pitkäveteinen olisi. Vie kyllä aikaa, mutta....

  VastaaPoista
 5. Mainiot kintaat! Minulla on metallinen kinnasneula, mutta sen käytön opettaja ennätti kuolla ennen kuin ennätin saada oppia.
  Jo vain on iloiset sukat, mainiot näin suttuisen harmajana päivänä.
  Ihastuttava kukkakauppa, oi'oi.
  Auringon säkeniä!

  VastaaPoista