maanantai 11. helmikuuta 2013

Karnevaaliaika

Karnevaalit, Suomessa laskiainen, on ennen paastoa vietetty riehakas juhlinta. Siihen kuuluvat karnevaalikulkukeet, äänekäs musiikki, karnevaaliasut...Karnevaaliaikoina normaalit rajat rikotaan ja pyhä muuttuu maalliseksi. Karnevaalikulkueet ovat maanantaisin (Rosenmontag) ja keskiviikkona (Aschermittwoch) keskiyöllä karnevaalit ovat ohi.

Minä en ole oikein koskaan pitänyt tuosta karnevaalihumusta. Suomessa tämä aika on laskiasaikaa, mikä merkitsee sitä, että mennään laskettelemaan mäkeä, syödään hernesoppaa ja laskiaspullia. Saksassa karnevaaleihin kuuluvat kaikenlaiset kulkueet ja muut karnevaalihumut. Kun tulin Saksaan, tarkemmin sanoen Freiburgiin, olin sopivasti siellä myös karnevaaleissa mukana. Oli jännittävää ja kaikki uutta. Olimme karnevaalijuhlissa, katsoimme karnevaalikulkueet, ja lopuksi kävimme katsomassa kuinka olkinuket poltettiin (Aschermittwoch). Mutta yksi kerta riitti. Berliiniin yritetään kovasti touhuta karnevaaleja, mutta ei se oikein ota menestyäkseen. Miksi pitää väkisin tuoda tänne, mikä kuuluu Kölniin taikka noihin katolilaisiin Saksan osiin.

Sitten kun tyttäreni kasvoi, tulivat minunkin eteen kaikki karnevaalit niin uimakoulussa, tarhassa, Suomi-koulussa, luistelussa ja koulussa. Ja niinhän minäkin innostuin sen verran, että ompelin noihin menoihin tyttärelleni karnevaaliasut. Se oli mukavaa hommaa.


Tässä osa noista tekeleistä: Punahilkkana hän aloitti tarhassa, seuraavaksi tuli pieni lappalainen, jänöjussi. Luistelukuvassa hän on taikurina ja tuossa koulukuvassa nokikolarina.

4 kommenttia:

 1. Taisi tuo karnevaaliasuinen saamelaistyttö olla aika eksoottinen näky. Kuvista näkee, kuinka hauskaa tytöllä on, mutta ymmärrän kyllä, että aikuisia ei tuollainen tekohauska, väkisin järjestetty karnevaaliaika kiinnosta. "Suutari pysyköön lestissään":-)

  VastaaPoista
 2. Kiva kuvakooste karnevaalimuistoista.

  Huomiselle toivotan mukavaa laskiaistiistaita.

  VastaaPoista
 3. Karnevaaliasuinen saamelaistyttö, olihan se jotain erikoista. Niin ja lapsista on aina hauskaa pukeutuminen. Minö vietin tuon Rosenmontagin meidän suomalaisnaisten tapaamisessa. Rouva P. oli tehnyt maistavia laskiaspullia ja vuohenjuustopinaattipiirakkaa. Rupateltiin niitä näitä ja naurettiin maha kippurassa. Mukava iltapäivä.

  VastaaPoista