sunnuntai 6. joulukuuta 2009

Nikolaus/Suomen itsenäisyyspäivä


Tänään vietetään Suomen itsenäisyyspäivää.
Tänään on myös Nikolauspäivä. Nämä kaksi juhlaa on sovitettava samaan päivään. Koska Nikolaus käy aina öisin tuomassa jotain pientä ikkunan reunalle laitettuun puhtaaseen kenkään, olemme sopineet niin, että aamupäivä on Nikolaus ja illalla juhlistamme sitten Suomen itsenäisyyttä.
Pyhä Nikolaus oli 4. vuosisadalla piispa jossain nykyisen Turkin alueella, joka jakoi köyhille tähän aikaan pientä avustusta. Hollantilaisille Pyhä Nikolaus, Santa Claus on Sinterklaas ja hollantilaiset siirtolaiset veivät sen USA:han, jossa Thomas Nash piirsi hänen kuvansa, iloisen näköisen vanhan miehen, jolla on valkoinen parta ja punainen nuttu. Siitä hänen nykyinen olemuksensa, josta myös Suomen joulupukki on saanut nykyisen ulkonäkönsä.
Hyvää itsenäisyyspäivää ja Nikolausta!

3 kommenttia:

 1. Nyt olette jo varmaan viettäneet Nikolauspäivää ja siirtyneet itsenäisyyspäivän viettoon, joten hyvää Nikolausta ja itsenäisyyspäivää sinnekin.
  Kerroit joulupukin historiasta jo jotakin. Minä lisäisin siihen vielä sellaisen jutun, että tuon nykyisen punaposkisen, pyylevän amerikkalaisen joulupukin loi Coca-Colalle aikoinaan Haddon Sundblom, jonka juuret ovat osin Ahvenanmaalla. En nyt juuri muista, oliko hän isoisäni sisaren miehen veljen poika:), mutta sinne päin kuitenkin.
  Täällä näet tuon meillekin tutun joulupukin esikuvan:

  http://coca-cola-art.com/2008/11/25/coca-cola-christmas-santa-claus-haddon-sundblom/

  VastaaPoista
 2. No tuopa oli minulle aivan uusi tieto. Näin sitä aina joka päivä vähän viisastuu, kiitos siitä.

  VastaaPoista
 3. Vielä lisäys äskeiseen: siis melkein kuin isoisän kummin kaima tai jotain sinne päin!

  VastaaPoista