Tänään vietämme Aleksis Kiven päivää ja samalla suomalaisen kirjallisuuden päivää.
Kiven kirjoittama Seitsemän veljestä ilmestyi vuonna 1870. Kiven käyttämä kielen mehevyys on mainiota. Seitsemän veljestä -kirja on kansalliskirjallisuutemme perusteos, vaikka sitä pidettiin aikanaan vakavan kansamme häpäisynä. Suomen kielen professori August Ahlqvist haukkui teoksen, mikä masensi Aleksis Kiveä.
Aleksis Kivi syntyi Nurmijärvellä Palojoen kylässä räätäli Erik Johan Stenvallin neljänneksi pojaksi vuonna 1834. Hän oppi jo kotonaan ruotsinkielen, mikä mahdollisti kouluopinnot.
Kivi kuoli Tuusulassa veljensä luona vuonna 1872 vain 38-vuotiaana. "Eli vain syksystä jouluun".
"Kotomaamme koko kuva, sen ystävälliset äidinkasvot olivat ainiaaksi painuneet hänen sydämensä syvyyteen."
Hyvää Aleksis Kiven päivää!
Jännä kun mulla on nyt just Suomen nettiradio päällä ja siellä kerrotaan juuri Kaarle Stenvallin Stenvallin stadista.
VastaaPoistaHyvä kun muistit Aleksis Kiveä, J kehotti minua tekemään jutun omaan blogiini, mutta nyt voin lähettää hänet tänne.
VastaaPoistaLuin Seitsemän veljestä muutama vuosi sitten uudelleen kouluvuosien jälkeen eikä voi muuta sanoa, kuin että loistava teos, ihanaa kieltä, jota kyllä on aivan mahdoton kääntää.
Olisipa Kivi vain tiennyt, kuinka häntä tullaan arvostamaan.
Allu: Tollaisia sattumia sattuu joskus. Onkohan se telepatiaa vai mitä?
VastaaPoistaClarissa: Minä olen lukenut Seitsemän veljestä -kirjan useimminkin sitten kouluvuosien. Olen lukenut sen jopa saksaksikin. Olen aivan samaa mieltä kanssasi. Kiven kielen meheviä sanontoja ei voi noin vain kääntää.
Kivi on myös aivan mahtava luonnon kuvaaja.
VastaaPoistaTarina: Luonnon kuvaaja! Todellakin.
VastaaPoista